365 DANA DO OLIMPIJSKIH I PARAOLIMPIJSKIH IGARA TOKYO 2020

U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, 18.07.2019. godine održan je svečani prijem u svrhu obilježavanja godine dana do Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Tokyo 2020.

Događaj je organizovan partnerski između  Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Među brojnim zvanicama prisutni su bili i Ambasadori Francuske, Grčke i Brazila, predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini, Olimpijci i vrhunski sportisti BiH, i predsjednici i generalni sekretari strukovnih sportskih saveza BiH.

Program obiljažavanja 365 dana do Tokyo 2020 je otvoren kratkim videom koji je prikazao štafetno prenošenje Olimpijskog plamena, uz pozdravni govor prof.dr. Izeta Rađe, predsjednika Olimpijskog komiteta BiH.

Predsjednik OK BiH je u svom govoru prisutne upoznao sa radom Olimpijskog komiteta BiH u pripremama bh. sportista za Olimpijske igre, a koji se ogleda u vidu stipendiranja preko 20 potencijalnih kandidata za učešće u Olimpijskim igrama Tokyo 2020, od čega troje sportista pored redovne stipendije dobivaju dodatnu podršku kako bi ostvarili što bolji rezultat na Olimpijskim igrama  i osvojili dugo očekivanu Olimpijsku medalju za Bosnu i Hercegovinu. Uz srdačne želje za ostvarivanjem eminentnih rezultata, sportistima je poručeno da svoje snove i ciljeve ostvare u duhu Olimpijskih vrijednosti.

Događaj je pratio niz video prikaza, a prisutnima su se još obratili prof.dr. Mirsad Muftić, predsjednik Unije paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u BIH, Ambasador Japana Nj.E. Hideyuki Sakamoto, g. Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, i Olimpijci Mesud Pezer i Larisa Cerić.

Ambasador Japana, Nj.E. Sakamoto se zahvalio Olimpijskom komitetu BiH, Paraolimpijskom komitetu BiH, predstavnicima vlasti i Toyoti koja je generalni sponzor Olimpijskog komiteta BiH, i ujedno sponzor Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Tokyo 2020. Olimpijske igre Tokyo 2020 će biti druge Olimpijske igre koje će se poslije 56 godina opet održati u ovom gradu. Ambasador Japana je istakao da su dva Olimpijska grada, Sarajevo i Tokyo, historijski povezana, uz iskrene želje da će Olimpijske i Paraolimpijske igre Tokyo 2020 doprinijeti ovoj povezanosti.

Završnica događaja je krunisana karate demonstracijom mladih sportista, čime je karate predstavljen kao jedan od pet novih sportova na Olimpijskim igrama Tokyo 2020.

.

No Comments

Post a Comment