Članice

Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine

Savez sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine osnovan je 1996.godine sa primarnim ciljem resocijalizacije brojnih invalida putem sporta i popularizacije svih onih moralnih vrijednosti koje se mogu steći kroz sport uopšte, a posebno sjedeću odbojku.

Naša vizija je od samog početka bila jasna, vršiti višestran, kontinuirani uticaj na invalide kroz razvijanje ličnih, a zatim i društvenih vrijednosti.

Ogromni rezultati su postignuti u vrlo kratkom roku. Činjenice, da imamo dvadeset i osam klubova koja se takmiče u premijer, prvoj i drugoj ligi, da imamo preko 600 sportista, da uspješno djelujemo u pogledu  animacije mladih, da imamo prirast novih članova, nam daju za pravo da kažemo da u našoj osnovnoj namjeri uspijevamo.

U klubovima i reprezentacijama rade entuzijasti, učeni ljudi, koji mogu da odgovore zahtjevima kvalitetnog trenažnog procesa, a u isto vrijeme školujemo istaknute reprezentativce na Višoj trenerskoj školi Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, koji će moći da odgovore zahtjevnim kriterijama stručnog rada u sjedećoj odbojci.

Kvalitetno postavljen osnovni nam i cilj, resocijalizacija invalida, nas je dovela i do, bez lažne skromnosti, fantastičnih  međunarodnih rezultata naših reprezentacija ( seniorske i juniorske ) i naših klubova.

Sjedeća odbojka je natrofejniji sport u Bosni i Hercegovini

Najveći sportski uspjesi reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci su:

 1. Bronzana medalja sa Evropskog prvenstva 1997. godine
 2. Bronzana medalja sa Svjetskog prvenstva 1998. godine
 3. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva 1999. godine
 4. Srebrena medalja sa Paraolimpijskih igara Sidnej 2000. godine
 5. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva 2001. godine
 6. Zlatna medalja sa Svjetskog prvenstva 2002. godine
 7. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva 2003. godine
 8. Zlatna medalja sa Paraolimpijskih igara Atena 2004. godine
 9. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva 2005. godine
 10. Zlatna medalja sa Svjetskog prvenstva 2006. godine
 11. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva 2007. godine
 12. Srebrena medalja sa Paraolimpijskih igara Peking 2008. godine
 13. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva 2009. godine
 14. Srebrena medalja sa Svjetskog prvenstva 2010. godine
 15. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva 2011. godine
 16. Zlatna medalja Paraolimpijske igre London 2012. godine
 17. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva 2013. godine
 18. Zlatna medalja sa Svjetskog prvenstva 2014. godine
 19. Zlatna medalja sa Evropskog prvenstva 2015. Godine

Jedina reprezentacija u bilo kome sportu koja je u isto vrijeme bila Evropski prvak, Svjetski šampion i Paraolimpijski prvak. Eto, to je Seniorka reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci.

Naši klubovi su neprikosnoveni vladari Evropskih klupskih takmičenja u sjedećoj odbojci. Odbojkaški klub invalida “Spid” iz Sarajeva je šestostruki klupski šampion Evrope, a odbojkaški klub invalida “Fantomi” iz Sarajeva aktuelni četverostruki klupski šampion Evrope. Naši klubovi su i neprikosnoveni vladaoci najviših odličja u Euro ligi (nekadašnjem Srednjo evropskom kupu).

Streljački savez invalidnih lica u FBiH

Streljački savez invalidnih lica u Fedraciji Bosne i Hercegovine, osnovan je 28. septembra 2002.- godine u Tuzli. Za prvog predsjednika izabran je Ismet Bajrović, koji tu dužnost obavlja već u četri mandata. Predsjednik Skupštine je Ekrem Julardžija.

Osnovni sadržaji Streljačkog saveza su: aktivnosti za poboljšanje socijalnog i zdravstvenog stanja osoba sa invaliditetom i zadovoljavanje njihovih kulturnih, sportsko-rekreativnih aktivnosti, organizovanje sportskih takmičenja, druženja, učešće na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Prioritetan zadatak je rad sa mladim licima, omasovljenje Saveza, formiranje klubova po općinama i kantonima.

Upravni odbor ovog Saveza se posebno angažovao na planu obezbjeđenja optimalnih uslova za rad sa mladim osobama i organizovanje škole streljaštva, te više tradicionalnih takmičenja u Sarajevu, Maglaju, Živinicama, Kladnju i Tuzli. Pored tradicionalnih takmičenja svake godine po kalendaru takmičenja organizujemo Prvenstvo invalida BiH u streljaštvu i KUP u Donjem Vakufu, a najbolji strijelci učestvuju na međunarodnim takmičenjima.

Želja nam je da streljački sport dospije u u sve općine, odnosno kantone i da se izrade zračne streljane u kojima bi se okupljali strijelci i trenirali, odnosno organizirali svoja takmičenja. Planiramo organizirati više seminara za organizatore ove grane sporta, te školu i kurs za streljačke sudije.

Među najboljim strijelcima su: Izudin Husanović, Ervin Bejdić, Fikret Smajlović, Iljaz Crnica, Šaban Fatić, Hajro Bečić, Mirsad Hasić, Kadira Nukić, Hasna Hamzić, Ajša Gogić…

Među najuspješnijim strijelcima se predstavnici Tuzlanskog kantona, Zeničko dobojskog kantona, Srednje-bosanskog, USK i Sarajevskog kantona.
U maju ove goodine, održana je Izborna Skupština Streljačkog saveza za preregistraciju Saveza koji će u buduće nositi naziv Streljački savez osoba s invaliditetom FBiH.
Sobzirom da ovaj Savez nema stalnih izvora finansiranja za izvršenje programskih zadataka i sistema takmičenja, primorani smo tražiti donatore i sponzore koji žele i mogu pomoći sportiste – invalide i njihove aktivnosti.

U porteklom periodu najveću podršku smo imali od Federalnog ministarstva kulture i sporta, Gradske uprave Grada Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja ZDK, BH Telecom – Direkcija Sarajevo, Telemach, Lutrije BiH, Paraolimpijskog komiterta BiH, Federalnog ministarsytva za boračka pitanja, Općine Donji Vakuf, Općina: Novi Grad, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo…

Za rad i izgradnju strelišta, nabavke streljačke opreme i pušaka potrebna su nam velika finansisijska sredstva.

Savez košarke invalidnih lica BiH

Dana 28.06.1996. godine U Zenici je u prisustvu 3 kluba iz Zenice(KIK Bosna), Sarajeva (3K Sarajevo)  i Tuzle (KIK Veterani) formirana Asocijacija košarke u kolicima BiH (AKK BiH). Iste godine po turnirskom tipu održana su i prva 2 državna Prvenstva i jedan KUP  BiH u košarci u kolicima, već 1997.godine priključuju se i klubovi iz Cazina (KIK “Cazin”), Bihaća (KIK “Una-Sana”) a nešto kasnije i Gradačca (KIK “Zmaj”) ,Sanskog Mosta (KIK “Sana”) te 2003.godine Bjeljine (KIK “Bjeljina”), Banja luke (KIK “Vrbas), Gradiške (KIK “Gradiška”) i kao i ženski košarkaški klub “Bambi” Sarajevo. Od 2014. godine formira se novo pravno lice kojeg čine  Savez košarke u kolicima RS-a i Savez košarke u kolicima F Bi Hi  djeluje kao jedinstven Savez na nivou Bosne i Hercegovine – Savez košarke u kolicima Bosne i Hercegovine (SKK BiH).

Od 1996.godine zvanično je član međunarodne Asocijacije košarke u kolicima IWBF i IWBF evrope, upravlja i koordinira svim takmičenjima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine prema statutu i pravilima IWBF kao i ostalih preko 90 zemalja.

Zajedno sa timovima razvijali su se i drugi gabariti potrebni za ovaj sport: sudije, klasifikatori i druga službena lica kako u BiH tako i u IWBF. Oni prate klubove i  Reprezentaciju u ovom sportu na međunarodnim takmičenjima, ali po pozivi IWBF-a odlaze i na druga  velika takmičenja međunarodnog tipa.

I Reprezentacija Bosne i Hercegovine imala je svoju evoluciju i pravila svoju  historiju praćenu većinom uspjesima. Već 1998. godine po prvi put u historiju BiH ova BH nacionalna selekcija pojavila se na Prvenstvu Europe Divizije B u Notwill-u (Švicarska) i zauzela treće mjesto. Od tada su se nizali uspjesi koji su 2 puta urodili ulaskom u Diviziju A

Najbolji rezultati BH reprezentacije :

 1. mjesto „B“ divizija-2004.godine u Švajcarska (plasman u A diviziju)
 2. mjesto „A“ divizije 2005.godine u Francuskoj
 3. mjesto Balkansko prvenstvo 2006,godine u Turskoj
 4. mjesto Balkansko prvenstvo 2009.godine u Grčkoj
 5. mjesto „B“ divizije – 2010.godine u Češkoj (plasman u A diviziju)

11.mjesto „A“ divizije -2011.u Njemačkoj

2.mjesto „B“ divizij

 1. mjesto „C“ divizije – 2015. u Portugalu
 2. mjesto „B“ divizije – 2016.godine Sarajevo BiH

Klubovi se takmiče u jedinstvenoj premijer ligi a prema propisima IWBF na taj način učestvuju na euro kupovima sa veoma preciznim pravilima.

Najbolje rezultate na međunarodnoj sceni u Euro kupovima imali su klubovi iz Bihaća, S.Mosta. Gradačca, Sarajeva i B.luke dok u NLB ligi su najbolje rezultate postigli klubovi iz S.Mosta i B.luke

BiH je bila domaćin EP „Sarajevo 2016“. za 20-u godišnjicu postojanja i to je naveći uspjeh Saveza košarke u kolicima BiH jer po prvi put se ordžava na ovim prostorima a učestvovale su: Austrija, Bosna i Hercegovina. Croatia, Portugal,Slovenija, Francuska, Rusija, Litvanija, Latvija,Irska.

Savez čine stručni i osposobljeni sportski radnici kao i igrački kadar koji garantuju dobar plasman kao i promovisanje invalidnog sporta Bosne i Hercegovine.

Savez košarke u kolicima BiH predstavljaju:

Harun Drljević- predsjendik Saveza

E-mail: drljevic.harun@gmail.com

Marinko Umičević – predsjednik Skupštine Saveza

E-mai: umicevic.m@blic.net

Alaga Pašić- direktor reprezentacije

E-mail: alaga@bih.net.ba

Ski savez osoba sa invaliditetom

Zbog nerazvijenosti Ski saveza osoba sa invaliditetom, naša reprezentativka pod okriljem Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine nastupa za našu državu, kao jedina takmičarka iz ove sportske oblasti. 

Ilma Kazazić (Sarajevo, 26. 5. 1998.), prva bosanskohrecegovačka skijašica u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom, sa nepunih 16 godina, učesnica je i nosilac zastave na otvaranju i zatvaranju 11. Paraolimpijskih zimskih igara, održanih u Ruskom gradu Sochi. Na oficijelnoj web stranici World Para Alpine Skiing (www.paralympic.org/news/alpine-skiing-five-future-faces), proglašena jednom od najperspektivnijih učesnica Paraolimpijskih zimskih igara.

Ilma je predstavljala Bosnu i Hercegovinu i na Svjetskom Prvenstvu Panorama 2015.  (Kanada).

Prvu historijsku medalju u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom, ova mlada skijašica u juniorskoj kategoriji za Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine, donijela je iz Landgraafa (Holandija), u novembru 2015. godine, zauzevši drugo mjesto. Od tada počinju značajni uspjesi na Međunarodnoj skijaškoj sceni i osvajanja prvih postolja za naš Parolimpijski komitet u juniorskim i seniorskim nastupima u Pitztal i Rinn (Austrija), Stara planina (Srbija), Ravascletto-Zoncolan (Italija).

U novembru 2016. godine po prvi puta, Bosna i Hercegovina nastupa na još jednom prestižnom sportskom događaju, Evropa kupu, gdje Ilma Kazazić zauzima sjajno četvrto mjesto.

Prema bodovnoj listi World Para Alpine Skiing (International Paralympic Committee), Ilma Kazazić u skijaškoj sezoni 2016/2017. u generalnm poredku, spada u top dvadeset skijašica svijeta.

Ilma Kazazić, BH Pahulja, kako je od milja u javnosti zovu, osvajala je prestižna priznanja:

 2008., 2009., 2011., 2012., 2013. godine 

–  Sportistkinja godine invalida u konkurenciji kadetkinja, Kanton Sarajevo

2013. godina

–  Specijalno priznanje za vrhunske rezultate u 2013.godini, Sportski savez

2014. godina

–  Najuspješnija sportistkinja invalida Kantona Sarajevo

2013. i 2014. godina

–  Najeperspektivnija sportistkinja invalida u Bosni i Hercegovini

2015. godina

–  Najuspješnija sportistkinja s invaliditetom  Kantona Sarajevo

–  Najuspješnija sportistkinja s invaliditetom BiH

 Povodom Dana Grada Sarajeva, Ilma je dobila nagradu „Sarajevska pahuljica“ za 2016. godinu, najprestižnije priznanje Grada Sarajeva, koje se dodjeljuje najuspješnijim mladim osobama za izuzetne rezultate u promociji i afirmaciji općedruštvenih vrijednosti i u nastavnim i vannastavnim aktivnostima, a naročito postignutim uspjesima na takmičenjima u oblasti sporta.

Za njen sportski razvoj i uspjeh na domaćoj i međunardnoj sceni, najzaslužniji je rahmetli prof.dr. Senad Turković, otac alpskog skijanja za osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Ilma je studentica Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru.