O Nama

Paraolimpijski komitet BiH je osnovan 1995. god. sa ciljem da kroz sport da doprinos resocijalizaciji velikog broja osoba sa invaliditetom i da kroz trenažni proces dostignu sportske rezultate kojima će dostojno reprezentovati našu zemlju na međunarodnim sportskim takmičenjima.

Iste godine Paraolimpijski komitet priznat je  od Internacionalnog Paraolimpijskog komiteta (IPC) I Evropskog paraolimpijskog komiteta (EPC).

Na osnovu izraženih želja i stvorenih mogućnosti pokrenute su aktivnosti na razvoju atletike,sjedeće odbojke,plivanje,streljaštva,košerke u kolicima,zimskih sportov,stonog tenisa…Vrlo brzo dostignut je zavidan nivo kvaliteta i već 1996 god. najbolji sportisti invalidi BIH uzeli su učešće na Paraolimpijskim igrama u SAD-u ATLANTA 1996. Na Paraolimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine  učestvovala su dvojica atletičara, Almedin Osmanović (100m i 200m) i Mustafa Guhdija (koplje).Već na prvom učešću Bosne i Hercegovine  na najvećoj sportskoj manifestaciji invalida ostvareni su izuzetni rezultati.Naši sportisti osvojili su četvrto i osmo mjesto u atletici.

Nakon toga slijedi formiranje i sportskih saveza za pojedine sportove kao i učešće na najznačajnijim međunarodnim sportskim takmičenjima. Broj učesnika na domaćim takmičenjima je svake godine bio sve veći,a na međunarodnim takmičenjima ostvareni su rezultati za divljenje. Reprezentacija naše zemlje u sjedećoj odbojci dvostruki je osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Atini 2000 i Londonu 2012,kao i srebrnih medalja u Sidneju 2004 i Pekingu 2008.Višestruki su osvajači svjetskih i evropskih medalja.

Plivači, skijaši, stonoteniseri,atletičari i košarka u kolicima su dostojno prezentovali našu zemlju na najvećim međunarodnim sportskim tamičenjima sportista invalida.

Bosna i Hercegovina je 2010. godine po prvi put učestvovala na Zimskim paraolimpijskim igrama Vancouver 2010. gdje je našu zemlju predstavljao jedan takmičar –Nijaz Memić. A već 2014  godine na Zimskim paraolimpijskim igrama u SOSHI 2014. Bosansko hercegovački Ski tim je sa dva takmičara ,među kojima je i jedna mlada perspektivna skijašica Ilma Kazazić, predstavljao Bosnu i Hercegovinu.

U 2014.god pokrenut je proces preregistracije PKBIH. Te je iste godine održana je Izborna Skupština Paraolimpijskog komiteta BIH na kojoj su izabrani Predsjednik ,Generalni Sekretar i članovi Izvršnog komiteta.Proces preregistracije je trajao jako dugo pa je Paraolimpijski komitet BIH tek godinu dana kasnije i službeno dobio riješenje po kome je ovo udruženje jedina legitimna organizacija koja ispred Bosne i Hercegovine može predstavljati i promovisati paraolimpijski sport na Paraolimpijskim igrama i velikim međunarodnim takmičenjima.

Sabahudin Delalić-Predsjednik PKBIH
Osman Handžić-Generalni sekretar

Članovi izvršnog odbora

 1. Sabahudin Delalić-predsjednik IK
 2. Igor Ignjatović-podpredsjednik IK
 3. Dragan Radić-podpredsjednik IK
 4. Darko Pavlić-predsjednik skupštine PK BIH
 5. Redin Redžić-član IK
 6. Mustafa Demir-član IK
 1. Nihad Bukvić-član IK
 2. Ekrem Julardžija-član IK
 3. Avdija Banda-član IK
 4. Veselin Rebić-član IK
 5. Mirsad Muftić-član IK