Posjeta delegacije Sekretarijata Tokyo 2020 Olimpijske i Paraolimpijske Igre „The Host Town Initiative“

U pripremama za predstojeće Paraolimpijske igre Tokyo 2020, te u sklopu mnogobrojnih aktivnosti za Paraolimpijske igre Tokyo 2020, 09.07.2019. godine Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine I Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine posjetila je delegacija „The Host Town initiative“ Sekretarijata Tokyo 2020 Olimpijske i Paraolimpijske Igre, koju je predvodila Hiroko Hisata, pomoćnik direktora Sekretarijata, Okubo Akira, gradonačelnik grada Isen, Matsuoka Yuki, glavni menadžer gradskog vijeća, i naposljetku Zamjenik šefa misije Akihito Teruuchi, ispred Ambasade Japana.

Delegaciju „The Host Town initiative“ srdačno je dočekala Selma Karčić, stručna saradnica iz Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, prof.dr. Izet Rađo, koja se u ime Paraolimpijskog komiteta BiH zahvalila na posjeti i na interesovanju Sekretarijata Tokyo 2020 da u svoje aktivnosti uključe i paraolimpijce iz Bosne i Hercegovine.

Jedna od glavnih tema sastanka je bila moguća posjeta bosanskohercegovačkih paraolimpijaca gradu Isenu poslije završetka Paraolimpijskih igara Tokyo 2020. Na ovaj način vlada Japana i Sekretarijat Tokyo 2020 žele obezbijediti svim učesnicima Paraolimpijskih igara da se bolje upoznaju sa kulturom Japana, te samim tim za naše učesnike na Paraolimpijskim igrama Tokyo 2020 ponuđena je posjeta gradu Isenu.

Sam razgovor je tekao u prijateljskom duhu, ističući prije sličnosti između dvije države nego njene različitosti, te je stoga i naglašeno da je jedna od atrakcija grada Isena sigurno njihove borbe sa bikovima. U sklopu ovog programa planirana je razmjena olimpijaca i paraolimpijaca diljem svijeta, te ovo predstavlja i svojevrsnu priliku ne samo da se naši olimpijci i paraolimpijci upoznaju sa kulturom i tradicijom Japana, već i da kao najbolji bosanskohercegovački ambasadori promoviraju državu Bosnu i Hercegovinu, njene osobenosti i zasigurno vrlo karakterističnu kulturu.

Naposljetku, gosti su posjetili i Olimpijski muzej, uz evidentno iznenađenje na njegovu historiju i iznimno bogatu postavku.

.

No Comments

Post a Comment