RIO 2016

Cilj projekta Rio 2016 je omogućiti uspješno učestvovanje bosanskohercegovačkih sportista sa invaliditetom na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiro 2016. Godine. kao i predstaviti Bosnu i Hercegovinu međunarodnoj zajednici, kao zemlju visokih civilizacijskih arhiva i moralnih vrijednosti, koja adekvatno brine o osobama sa invaliditetom.

Na Paraolimpijskim igrama pravo nastupa stekli su sportsti koji su ispunili kvalifikacijske norme i ostvarili rejting (poziciju) na svjetskim rang listama propisanim od Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, u skladu sa posebnim pravilima za svaki pojedini sport i u skladu sa odobrenim brojem učesnika – quota.

Sportisti koji učestvuju na Paraolimpijskim igrama su:

SJEDEĆA ODBOJKA

 1. Sabahudin Delalić
 2. Safet Alibašić
 3. Ismet Godinjak
 4. Benis Kadrić
 5. Mirzet Duran
 6. Ermin Jusufović
 1. Dževad Hamzić
 2. Nizam Čančar
 3. Asim Medić
 4. Adnan Manko
 5. Adnan Kešmer
 6. Armin Šehić

ATLETIKA

 1. Dževad Pandžić
 2. Dženita Klico

Ostalu delegaciju Paraolimpijskom tima Rio 2016 čine:

 1. Igor Ignjatović – generalni sekretar
 2. Osman Handžić – šef misije
 3. Miralem Zubović – administrativno osoblje
 4. Dževad Šabeta – administrativno osoblje
 5. Mirza Hrustemović -Trener sjedeće odbojke
 1. Zikret Mahmutović – Trener sjedeće odbojke
 2. Ejub Mehmedović – Trener sjedeće odbojke
 3. Edhem Mašić – trener atletike
 4. Mirsad Muftić – doktor
 5. Džanković Anel – Press

Četiri regije gdje se održava RIO 2016:

Barra
„Srce“ događanja, u zapadnom dijelu grada, okruženo lagunama, planinama i parkovima. Cijela zona broji 15 mjesta održavanja takmičenja. Ovdje će se održavati takmičenje u dizanju utega, stolnom tenisu, badmintonu, boksu, tenisu, košarci, judu, hrvanju u grčko-rimskom stilu, rukometu, plivanju, vater polu, gimnastici, mačevanju, ronjenju i sinkroniziranom plivanju.

Deodoro olimpijski park
Nalazi se u zapadnom dijelu grada. Ovdje će se održavati 7 olimpijskih i 4 paraolimpijska natjecanja: pucanje, moderni petoboj, jahački sportovi, hokej, košarka, biciklizam, kanuing.

Marakana
U ovu lokaciju se ubrajaju dvije poznate građevine: stadion Maracană i Sambadrome. Na stadionu Marakani će se održati i svečanost otvaranja i zatvaranja igara. Od takmičenja, ovdje će se održati atletika, streličarstvo, maraton, odbojka, vater polo, te neki od fudbalskih susreta.

Copacabana
Najpoznatija brazilska plaža, na jugu grada, proteže se na preko 4 kilometra. Ovdje će se održavati različite utrke, a takmičenja će se održavati na više lokacija: Flamengo Park, Rodrigo de Freitas Lagoon i Marina de Gloria. Sportovi koji će se ovdje organizirati su jedrenje, atletika, pistovni biciklizam, triatlon, plivanje, veslanje, odbojka na pijesku.