STEPIN SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U SARAJEVU „Jačanje perspektiva zapošljavanja u sektoru za sport osoba sa poteškoćama– STEPin“

Projekat “Jačanje perspektiva zapošljavanja u sektoru za sport osoba sa poteškoćama – STEPin“ finansira se sredstvima Evropske unije u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Sredstva namijenjena za sprovođenje ovog projekta iznose 141.347,73 EURa, Evropska unija sufinansira u iznosu od 120.145,57 EURa. Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) Republike Srbije.

Projekat zajedno sprovode Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Paraolimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu i Taekwondo klub Zmaj u Rumi.

STEPin projekat polako se bliži kraju a danas 22.07.2022. godine u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH družili smo se na STEPin sajmu zapošljavanja, gdje su svoje aktivnosti predstavili TMP Društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih lica d.o.o. Sarajevo, ATLETA – Atletski klub Novi Grad Sarajevo, Streljački invalidski klub Tuzla, Plivački klub SPID Sarajevo i Udruženje Oaza.

„STEPin projekat je bio sjajna prilika da usvojim nova znanja i vještine u radu sa osobama sa poteškoćama u sportu. U toku samog učešća na projektnim aktivnostima dobila sam priliku i da radim sa djecom sa poteškoćama, te su mi praktične sesije i učešće u Jobshadowing aktivnostima u parataekwondo-u u Rumi poslužili da usvojeno znanje primjenim u praksi. Velika mi je čast bila učestvovati u ovom projektu, te se nadam da će i u budućnosti biti sličnih projekata i aktivnosti“, poručila je Ajla Avdagić, korisnica projekta STEPin.

„Jedan od gorućih problema u parasportu je sigurno i nedostatak stručnog kadra, te je učešće Paraolimpijskog komiteta BiH u ovom projektu od velike

važnosti. Bitno je istaći da se upravo u STEPin projektu organizovala prva online edukacija za potrebe zapošljavanja u parasportu, te i danas sajam zapošljavanja u sektoru za sport osoba sa invaliditetom“, naveo je Osman Handžić, generalni sekretar Paraolimpijskog komiteta BiH.

Na kraju Aela Ajdinović, projekt menadžer je poručila: „STEPin projekat aktivno promoviše perspektive zapošljavanja u sektoru za sport osoba sa invaliditetom, služeći kao primjer inkluzivnog poduhvata u kojem su sve aktivnosti prilagođene osobama sa i bez invaliditeta uz poruku da je vrijeme da svi zajedno zakoračimo u svijet jednakih mogućnosti. STEPin!“

No Comments

Post a Comment