Zlatni ljiljani poraženi u finalu: Bosna i Hercegovina viceprvak Evrope

Izabranicima selektora Mirze Hrustemovića propustili su šansu da osvoje desetu titulu prvaka Starog kontinenta

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci poražena je u finalu Evropskog prvenstva i osvojila je srebrenu medalju!

Zlatni ljiljani su nakon velike borbe poraženi od Rusije sa 2:3 (24:26, 25:23, 25:23, 22:25, 15:17).

Izabranici selektora Mirze Hrustemovića propustili su priliku da osvoje desetu titulu prvaka Starog kontinenta.

Rusi su bolje otvorili utakmicu i većim dijelom prvog seta imali su prednost. Naš tim jedinu prednost imao je na startu i u finišu prvog seta (1:0 i 24:23). Međutim, propustili smo realizovati set loptu i izgubili smo na razliku (24:26). Inače, Rusi su u prvom setu imali i po šest poena razlike (6:12, 15:21). Međutim, u finišu seta naši su zaigrali angožovanije i uspjeli preokrenuti rezultat, ali nisu imali snage i koncentracije da realizuju set u svou korist.

U drugom setu reprezentacije su se smjenjivale u vodstvu, ali su Zlatni ljiljani bili uspješniji u završnici. Rusi su poveli 3:0, prekokrenuli smo na 4:3, a onda se igralo poen za poen. A onda je rival otišao na “plus dva” (19:17) i činilo se da ćemo kapitulirati i u drugom setu. Međutim, nisu tako mislili Delalić i društvo, koji su, kao i u prvom setu došli do set poena (24:23). I već u narednom poenu stigli smo do seta (25:23).

Rusija je sjajno otvorila i treći set i povela sa 5:0. Međutim, Zlatni ljiljani ubrzo su uspostavili ravnotežu i preuzeli prednost (10:9), a potom otišli i na “plus tri” (17:14). Na 24:21 imali smo tri set lopte. Rusi su spasili dvije, ali treću nisu i BiH je povela 2:1 u setovima.

Kao i prva tri seta Rusija je bolje startala i povela sa 8:2. No, i ovaj put smo se brzo vratili u igru, ali su Rusi imali više koncentracije u završnici i slavili su sa 25:22.

Prvaka Evrope odlučio je tie-break u kojem su se bolje snašli Rusi nakon što BiH nije iskoristila tri meč lopte.

Bronzanu medalju osvojila je Ukrajina koja je sa 3:2 savladala Njemačku.

.

No Comments

Post a Comment