Sarajka Ilma Kazazić jedina predstavlja BiH na Paraolimpijadi

Bosna i Hercegovina na predstojećim Paraolimpijskim zimskim olimpijskim igrama,  od 9. do 18. marta  Pyeongchangu, imat će jednu predstavnicu  – alpsku skijašicu Ilmu Kazazić.

Devenaestogodišnja Sarajka u Južnu Koreju putuje s ispunjenom paraolimpijskom normom, a nastupit će u disciplinama slalom i veleslalom.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta Bosne i Hercegvine (POKBiH) Sabahudin Delalić  u razgovoru za Fenu  kazao je da će bh. delegacija ukupno brojati četiri člana.

Pored Ilme Kazazić u timu će još biti njen trener Leon Svetlin, ljekar Mirsad Muftić, te generalni sekretar POKBiH u ulozi šefa misije  Osman Hadžić. Bh. delegacija u Južnu Koreju putuje 6. marta.

Po riječima Delalića POKBiH je uspješno realizirao pripreme i odlazak bh. tima na paraolimpijske igre i  jedna  je od rijetkih sportskih organizacija u zemlji koja je zadovoljna podrškom nadležnih institucija.

 –  Svi nivoi vlasti raspisuju konkurse, savezi  i klubovi apliciraju sa  svojim projektima, a komisije  odlučuju koliko je koji projekat vijedan i koliko će ko dobiti. Mi u POKBiH smo zadovoljni,  imamo izuzetnu podršku od svih nivoa vlasti,  kako Kantona Sarajevo, tako i Vlade Federacije i Vijeća ministara BiH.  Uz pomoć POKBiH pomaženo saveze i ostvarujemo  uspjehe koje smo do sada  napravili – kazao je Delalić.

Trenutno najveći problem u radu POKBiH Delalić vidi u  činjenici da pojedini savezi nisu registrovani na nivou BiH, odnosno nisu registrovani po zakonu o sportu,  na čemu trenutno rade i to je u fokusu njihovih aktivnosti.

– U POKBiH sada su zvanično zastupljeni Asocijacija sjedeće odbojke, Savez košarke u kolicima i Stonoteniski savez.  To su tri saveza koja su registrovana na državnom nivou i ona su članice POKBiH. Sada smo u procedurama osnivanja i drugih saveza, u atletici,  streljaštvu,  pripremamo i klubove iz plivanja, te iz još nekoliko sportova. Znamo  proceduru,  dva entitskla saveza moraju se registrovati u jedan i napraviti savez na državnom nivou kako bi postao član POKBiH  – rekao  je Delalić.

U toku je medijska kampanja POKBiH pod sloganom “Izostanak vaše podrške je naš najveći hendikep“, čiji je cilj osnivanje novih klubova i saveza te pomoć svim osobama s invaliditetom, da nađu svoj put ka sportu i da se uključe u klubove.

– Kampanja je najmanje upućena sponzorima, kako su to neki protumačili,  ne, mi želimo da privučemo sportiste da osnujemo nove klubove i  nove saveza i da se još više učvrstimo, kako bi na sljedećim paraolimpijskim igrama učestvovalo što više sportista iz više sportova, a ne, kao što je do sada bila  praksa, da na zadnjih pet paraolimpijada bude zastupljena samo sjedeća odbojka i eventualno jedan atletičar  – rekao je Delalić.

Najsvijetlija  tačka POKBiH i uopšte sporta u je reprezentacija  BiH u sjedećoj odbojci, u kojoj je upravo Delalić dugogodišnji kapiten.

 -Sjedeća odbojka je perjanica u POKBiH. U dosadašnjom nastupima na paraolimpijskim igrama osvojili smo dva zlata i tri srebra. Titule paraolimpijskih prvaka osvojili smo u Atini 2004. i Londonu 2012., a srebra u  Sydneyju 2000., Pekingu 2008. i Rio de Janeiru 2016. Ove godine očekuje nas nastup na Svjetskom kupu u aprilu u iranskom Tabrizu u  kojem će učestvovati i šest najjačih ekipa na svijetu, pred nastup na SP u julu u Holandiji – kazao je Delalić u razgovoru za Fenu.

No Comments

Post a Comment